Citrónový cheesecake s lemon curd-om a bazovými kvetmi
Ak chcete upiecť dokonalý letný dezert, myslím tým skutočne taký čo vám bude evokovať chuť leta, vyskúšajte tento cheesecake. Je lahodne krémový, svieži, vonia bazou a citrusmi a bude dokonalým osviežením pre každú príležitosť.
Vyžaduje si síce trochu času, ale verte mi, výsledok bude stáť za to. Veď koniec-koncov, nie nadarmo sa vraví, že všetky dobré veci vyžadujú čas. Pri jedle to platí o to viac.
Budete potrebovať (na formu 16-18cm)
Na základ:
- 280g sušienok (použila som ovsené)
- 80g zmäknutého masla
- 1-2 PL vody (v závislosti od textúry hmoty a sušienok)
Na náplň:
- 400g krémového syra (creme cheese)
- 400g creme fraiche alebo vysokopercentnú kyslú smotanu
- 3 PL práškového cukru (alebo viac podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker
- 1 vajce veľkosti M
- 2 žĺtka (M)
- 1 kopcová PL hladkej múky
- nastrúhaná kôra z 1 citóna
- šťava z 1/2 veľkého citróna / 1 menšieho
Na vrchnú vrstvu s lemon curd-om:
- 4 citróny v BIO kvalite
- 200g kryštálového cukru
- 3 vajcia (M) + 1 žĺtko
- 100g masla
- 0,5 dcl bazového sirupu
- 2 plátky želatíny Dr. Oetker
+ na dozdobenie bazové kvety
Postup:
Sušienkový základ:
Do foodprocesora / mixéra rozlámte sušienky, rozmixujte ich a pridajte maslo. V prípade, ak je zmes príliš sypká, pridajte po troche vodu. Zmes by mala byť mierne lepivá a tvárna. Za žiadnych okolností ale nie ako blato! :)
Sušienkovú zmes nasypte do JEMNE maslom vymazanej formy. Na spodok aj na okraje formy v čo najrovnomernejšej vrstve. Na dokonalé utlačenie nadno i boky použite pohár s pokiaľ možno "pravouhlými" okrajmi.
Základ predpečte v predohriatej rúre na 180° cca 10 minút. A nechajte mierne vychladnúť.
* V prípade, ak by sa vám stalo, že z okrajov sa základ trocha zosunul, po vytiahnutí okraje ešte za horúca jemným tlakom povyťahujte naspäť pomocou lyžičky.
Náplň:
Vo väčšej mise zmiešajte metličkou creme cheese a creme fraiche / kyslú smotanu s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte rozšlahané vajíčko so žĺtkami a dobre vmiešajte do zmesi.Pridajte kôru a šťavu z citróna a nakoniecdobre zapracujte múku. Zmes nešlahajte len dobre miešajte. Zmes musí byť hladká, bez bubliniek a prípadných hrudiek.
Formu so s predpečeným základom dobre zabalte zo spodu a bokov do alobalu,
nalejte do nej náplň, predohrejte rúru na 160° a umiestnite do nej plech s vodou, ideálne na úroveň o jednu mriežku nižšie ako je stred a vložte formu do plechu z vodou. Ak máte obavy, či ste obalili formu alobalom dostatočne hermeticky a vodotesne, dajte formu radšej terne nad plech s vodou na mriežku. Pečte hodinu a počas pečenia za žiadnych okolností neotvárajte rúru.
Po dopečení formu vyberte a nechajte cheesecake vychladnúť pri izbovej teplote.
Zatiaľ si pripravte vrstvu s lemon curd-om: Do sklenenej misy nastrúhajte citrónovú kôru, pridajte šťavu zo všetkých citrónov, maslo a cukor. Ohrievajte nad hrncom s vodou až dokým sa všetok cukor a maslo nerozpustí. Odoberte misu z hrnca a POMALY tenkým pramienkom za stáleho miešania metličkou vlievajte rozšlahané vajcia so žĺtkom. Premiešajte a vráťte nad hrniec s vodou. Za stáleho miešania zahrievajte po dobu cca 20min., resp. do krémovej konzistencie podobnej pudingu. Následne pridajte bazový sirup, vopred namočené, zmäknuté a následne jemne vyžmýchané plátky želatíny, premiešajte a nechajte chladnúť za občasného miešania.
Citrónovú vrstvu jemne nalejte na vychladnutý cheesecake a nechajte vychladiť ideálne cez noc v chladničke. Pred podávaním ozbobte bazovými kvetmi, alebo akokoľvek inak. Alebo aj nie :)
Komentáre
Zverejnenie komentára