Najlepšia (hrčeková) vianočka - metódou tang zhong
Najprv by som chcela objasniť metódu tang zhong, lebo ju môžete aplikovať aj do iných receptov z kysnutého cesta pre lepšiu textúru a dlhšiu čerstvosť pečiva / koláčov.
Jedná sa o japonskú metódu, ktorá pozostáva z pridania "kaše" tvorenej z malého množstva múky zahriatej v tekutine. Môže to byť mlieko alebo voda. Zahriatím zmesi sa uvoľní viac lepku z múky, ktorý je schopný naviazať až 2x viac tekutiny. Pri primiešaní do cesta teda zapríčiní vyššiu hydratáciu a pri pečení lepšiu cirkuláciu pary vo vnútri pečiva. Znie to komplikovane, ale tieto rekcie sú mimo vás, to si cesto robí samo. Vy ho len potrebujete dobre pripraviť :)
Budete potrebovať na 1 krásnu veľkú vianočku:
Na tang zhong:
- 1/2 hrnčeka vody (alebo mlieka)
- 1 PL hladkej múky
Na cesto:
- 1 vajce veľkosti M + 2 žĺtka
- 1/4 hrnčeka vody (alebo mlieka)
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 a 1/4 ČL sušeného droždia Dr. Oetker
- 1/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 balíčka vanilkového cukru Dr. Oetker
- 1 PL mäkkého masla
- 1/2 ČL soli
Na potretie:
- 1 vajce
Voliteľné:
- Hrozienka cez noc namočené v rume
- Mandlové lupienky na posyp
+ olej na vymazanie misy
*Mierka "hrnček" spravidla zodpovedá 250g. V recepte som použila na tento účel odmerku s označením CUP, s ryskami 1/2 a 1/4 CUP.
Postup:
Tang zhong:
Ingrediencie dajte do malej neprilnavej panvice, rozmiešajte a na miernom plameni za stáleho miešania vytvorte hustú kašu pudingovej konzistencie (alebo dajte do mikrovlnky na 30s). Odstavte a premiestnite do misy robota.
Cesto:
Počkajte pár minút aby kaša nebola úplne vrelá, pridajte vajcia, vodu / mlieko, olej a miešajte dokým sa všetko nespojí. Konzistencia bude riedka.
Pridajte múku a droždie. Začnite miestiť nástavcom na kysnuté cesto. Keď bude celá múka zapracovaná, pridajte cukor, vanilkový cukor a sol. Mieste cca 5 minút a následne zapracujte maslo a pokračujte ďalšie 3 minúty. Cesto premiestnite do olejom vymastenej uzatvárateľnej misy a nechajte kysnúť po dobu 30minút.
Cesto vráťte do misy robota a pridajte hrozienka zbavené tekutiny a dobre premieste. Ak hrozienka nepridávate, cesto len premieste.
Vráťte späť do uzatvárateľnej misy a nechajte kysnúť cca 1,5h.
Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a vytvarujte do bochníka, Bochník rozdelte na 4 alebo viac častí, v závislosti od toho, s koľkých prameňov ju chcete pliesť. Ja som plietla zo 4.
Jednotlivé časti vyformujte do bochníkov a ušúlajte do dĺžky. Spočiatku to pôjde ťažko, ale akonáhla si cesto zvykne na nový tvar, pôjde to ako pomasle. Zvyčajne šúlam na 3 - 4x a každým razom predlžujem pramene. Ide to tak jednoduhšie. Ideálna dĺžka by mala byť približne ako vzdialenosť od hánok ruky po lakeť. Dbajte na to, aby ste pramene na koncoch zúžuli / akoby zašpicatili. Vianočka tak bude rovnomernejšia.
Pletenie vianočky si prosím pozrite na youtube. Ja to tiež robievam podla videa, lebo si to nikdy neviem zapamätať :)
Upletenú vianočku preložte na plech s pečiacim papierom, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 2 (maximálne 3) hodiny kysnúť.
Po vykysnutí ju potrite rozšlahaným vajíčkom a posypte mandlami.
Pečenie:
Predohrejte rúru na 180° a následne vložte vianočku tak aby bola uprostred rúry. Nie mriežka alebo plech na ktorom je,ale ona samotná,
Pečte bez ventilátora po dobu cca 35 - 40 minút. Posledných 5 s ventilátorom. V tomto štádiu by mala mať vianočka krásnu hnedú farbu po cesom povrchu. Ak to nie, pečte dlhšie.
Následne znížte teplotu na 90° a pečte ďalších 25 - 30 minút. Dopečenosť skúste špáradlom.
Upečenú vianočku preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Komentáre
Zverejnenie komentára