Maková bábovka - prirodzene bezlepková



        Vytvoriť recept na bábovku čisto len z maku, nebolo až také jednoduché ako som si myslela. Mak sa správa inak ako ktorákoľvek múka alebo orechy. A ak máte zlú formu (nejakú tenkostennú) alebo nechtiac zabudnete vymazať čoilen minikúsok, dopadne to ako moj prvý pokus, keď mi polka bábovky zostala vo forme. Ale žiadna panika. V najhoršom prípade to zjete lyžicou alebo spravíte guľky :) 
         Aby sa vám to však nestalo, skúsim zhrnúť pod recept aj pár užitočných rád..


Budete potrebovať (na 16cm formu):
  • 3 vajcia velkosti M (izbová teplota)
  • 100g masla (izbová teplota) + na vymazanie formy
  • 130g trstinového cukru
  • 220 g čerstvo namletého maku (alebo 235g mletého maku)
  • 60-80ml mlieka (závisí od "savosti"maku)
  • semiačka z 1/2 vanilkového lusku
  • kôra a šťava z 1/2 citrónu
  • 1 čl kypriaceho prášku s vínnym kameňom Dr. Oetker
  • štipka soli 
  • hrsť čerstvého kyselkavého ovocia (Túto som robila s blumami, ale najviac mi zatiaľ chutila s černicami. Môžte zvoliťaj višne..čokolvek, len nie príliš vodnaté ovocie)
  • pol hrste mletých mandlí (alebo iných orechov, prípadne, ak nie ste bezlepkoví, tak hrubú múku)
*Voliteľné: Práškový cukor na posypanie, biely jogurt na polevu. 
Takisto môžete použiť ako polevu lemon curd alebo klasickú citrónovú polevu.



Postup:

Ušlahajte maslo s cukrom do peny, pridajte po jednom žĺtka a postupne prisypávajte pomletý mak zmiešaný s kypriacim práškom. Pridajte za stáleho miešania VELMI POMALY A POSTUPNE mlieko. Pokračujte pridaním semienok z lusku, šťavy a kôry z citróna, prisypte ovocie (väčšie nakrájajte na kocky, menšie dajte celé). Nakoniec ušlahajte tuhy sneh z 3 bielkov a štipky soli. Pridajte 1/3 do cesta a premiešajte. Zvyšné 2/3 pridávajte postupne a zamiešavajte zľahka pomocou špachtle smerom z okrajov do stredu. Nevynechajte ani spodok misy, aby vám tam nezostalo nezmiešané cesto.

Predohrejte si rúru na 180° bez ventilátora a rosť umiestnite tak, aby forma bábovky bola v strede rúry (čiže neumiestnite rošt na strednú "kolajnicu" ale trochu nižšie).

Formu VYMAŽTE skutočne PRECÍZNE, avšak nie nahrubo. Skrátka len potrite úplne každučké miesto a záhyb bábovkovej formy. Potom vysypte mandlami (alebo vami zvolenou alternatívou) a nalejte cesto (resp. vyklopte, cesto je hustejšej konzistencie)  do formy. 

Pokiaľ máte ultra nelepivú formu, stačí len jemne vymazať maslom. Nie je potrebné už formu vysypávať.

Pokiaľ supemodernú extraneprilnavú formu, nemusíte použiť nič, alebo použite špeciálny sprej na tieto povrchy. 

Pečte na uvedenej teplote cca hodinu. Dopečenosť skúste špajlov. 
Po dopečení bábovku vyberte z rúry a nechajte ju vo forme chladnúť na mriežke.

Vyklopte až po niekoľkých minútach. Najlepší indikátor správnej chvíle je moment, keď je forma zo spodu ešte teplá, ale už sa dá chytiť rukami.

Krájajte vychladnutú..





*Čo sa môže pos*ať: 
- V prípade nekvalitnej hliníkovej formy, ktoré bývajú príliš tenké, steny bábovky sa vám prilepia a pripália, stred bude nedopečený a výsledok bude nevyklopiteľný z formy.
- To isté žial platí aj v prípade rustikálnych medených foriem, či už s pocínovaným vnútorným povrchom alebo bez
- Ak použijete inú veľkosť formy ako je uvedená v recepte, presne k tomu prispôsobte množstvo surovín
- Ak nepoužijete všetky ingrediencie v rovnakej teplote, tzn. v odporúčanej izbovej, maslo sa vám pri pridávaní žĺtok alebo mlieka môže seknúť. V tom prípade poločte misu s maslom na pár minút nad paru, nech maslo povolí.
- Ak umiestnite rošt do stredu, vrch bábovky sa môže začať pripalovať skôr než sa stihne dopiecť spolok.
- Ak nemáte intoleranciu / alergiu na lepok, pre väčšiu istotu pri prvom skúšaní môžte zvoliť pomer 180g maku a 2 kopcové PL hladkej múky. Nikdy však nepridávajte kukuričnú a ani nenahrádzajte časť maku kukuričnou múkou. Nebude držať po vyklepení ani krájaní pokope.




Komentáre

Obľúbené príspevky