Výlet po Južnej Morave




   Upozorňujem, že tento príspevok je tak trochu "mimo mísu" ale keby som veľmi chcela nenarušiť harmóniu kulinárskeho blogu, tak bude nasledovný článok vlastne receptom na skvelý výlet.

Už veľmi dlho som mala v pláne zájsť na Južnú Moravu - do kolísky vína a nasať čaro tejto oblasti (a vína :) )

  Kúsok od Bratislavy, ani nie hodinku sa však nachádza nie len raj pre vinárov, milovníkov pamiatok, turizmu, dobrého jedla a milých ľudí. 
  Kuchyňa v takmer každej hospode alebo reštaurácii je fúziou medzi klasickou českou kuchyňou, rakúsko-uhorskou kuchyňou a súčasnej moderny. Myslím, že každý si tým pádom príde na svoje.
A víno? To musíte ochutnať sami, ale my sme boli nadmieru spokojní,


Valtice: Hlavné mesto vína


  Už pri prejazde popri tabuli označujúcej túto čarovnú "dedinku"sa pousmejete. Valtice - Hlavné mesto vína. Výstižné a presné. Na každom rohu na vás číhajú malé viechy, do očí vám bijú všadeprítomné cedulky , koré vás nasmerujú do "sklepa". 




 Ak sa vám podarí byť v polke dediny ešte triezvy, skúste si všimnúť šípku na Valtický zámok.
Baroková stavba zapísaná v zozname  Unesco, ktorá za svojimi bránami ukrýva rozsiahly zámocký park zdobený sochami, bylinkovú záhradu.... a hlavne zámockú pivnicu (z r. 1430) - CHATEAU VALTICE, ktorá patrí medzi najstaršie a najväčšie v ČR. Samozrejmosťou sú prehliadky a riadená degustácia.




 




Ak  po návšteve Valtického zámku dokážete šoférovať, 5 minút autom alebo ak nie, tak hodinu peši kopcom popri vinici nájdete ďalšie úžasné miesto, ktoré ma dostalo atmosférou, pokojom, výhľadom a históriou.







Kolonáda Na Rajstně


    Z tohto pamätníka sa vám naskytne výhľad na celý Lednicko - valtický areál. Predlohou k tejto stavbe bol gloriet v Schonbrunne. A bola postavená ako pamätník Františka Jozefa I. Má toľko krásnych detajlov, že som nevedela kam sa skôr pozerať. 
   Vyšlapali sme množstvo úzkych točitých schodov na "balkón" a ten výhľad stál zato, poviem vám!



Úvaly

   Milá malá dedinka, hneď za Valticami,do ktorej vás dovedie úzka kľukatá cesta lemovaná vinicami, slivkovou alejou a broskyňovým sadom. Už tou cestou vám je jasné,že ste dobre!
V Úvalech sme bývali. V penizióno-vile hneď nad sklepom, s výhľadom na vinice - ako inak - a ako bonus aj na neďaleké hospodárstvo s ovečkami. Skvelé domáce víno, výborná kuchyňa a prostredie...onemela som keď som vošla do dvora. Útulné, upravené, doladené do detajlov..prekrásne. 



Ochutnali sme všetky vína z ponuky.
Mne najviac chutil Savignon (2016),
manželovi Sylvánské zelené (2016 - neskorý zber) a obom nám veľmi chutil ich Ryzlink rýský (2015 - neskorý zber), čo nás celkom prekvapilo, lebo Rizling moc nemusíme. Ale tento bol skutočne výborný.

Čo sa jedla týka, mali sme syry k vínu, ktoré boli s citom doladené k vínam.
Ochutnali sme tatarák a zubáča a tiež veľmi dobre.





Mikulov



Veľmi pekné historické mesto nachádzajúce sa v náručí Pálavy. Okrem dobrého vína, na ktorom si môžete pochutnať opäť na každom rohu ma milo prekvapili milé malé obchodíky a tradičné pekárne, ktorých vôňa vám nedá ich obísť. 
Nad centrom sa týči zámok s výhľadom na celé mesto plné klasických oranžových striech a na Svatý kopeček, z ktorého máte celú oblasť Pálavy ako na dlani.







Na kopeček vedie krížová cesta, na začiatku ktorej je velmi milá malá pivnička pre "pocestných".
Po ochutnávke sme sa vydali popri kaplnkách až hore. Bolo asi 30 stupňov a nebola to moc sranda aj keď  to nie je až taký náročný terén.





Lednice



Pre mňa asi najkrajšia časť výletu. Monumentálny gotický zámok inšpirovaný anglickou tudorovskou gotikou. Obklopuje ho neuveritelne obrovský aneuveritelne upravený park ktorého súčasťou je aj rameno rieky Dyja po ktorej sa viete plaviť loďkou k Janovmu hradu alebo Minaretu.




    


My sme loďku zmeškali a prehovorila som manžela ísť k Janovmu hradu peši. Nenávidel ma za ten nápad už po pol hodine chôdze - rozumej - v polke cesty :) ale stálo to za to!




Cesta  vedie popri lúke plnej šafránu a lesom s močiarmi...cítila som sa ako Alica v Krajine zázrakov. Vrelo odporúčam absolvovať túto prechádzku aj keď by sa vám v polke cesty zdalo, že nemá konca a nikam nevedie.







Minaret - jediný uchovaný príklad maurského slohu v Česku.
Vraj to bola natruc postavená mešita, pretože cirkev nedovolila Lichtenstein-ovi postaviť ďalší kostol.
Na vrchu je výhliadka z ktorej je krásne vidieť celý zámocký park aj okolité vrchy.

Dúfam, že vás tento turistický bedeker neunudil na smrť a možno dokonca potešil :)


A nakoniec...... foto zo sklepa v Úvalech






150 metrov dlhý labyrint ukrývajúci sa 9 metrov pod zemou plný vína ...myslím že nepotrebuje ďalší komentár....




Komentáre

Obľúbené príspevky