Najjablkovejší jablkový koláč so snehom
Predstavte si záhradu plnú jabloní, čistú chuť štavnatých jabĺk, vôňu masla v pečiacom sa ceste a kovový pravidelný "takt" metličky šľahajúcej bielkový sneh.
Milujem tento koláč kvôli jeho čistej chuti, sviežosti a dokonalej súhre všetkých textúr, ktoré má.
Budete potrebovať na formu s priemerom 26cm:
Na krehké cesto:
140g zmäknutého masla + na vytretie formy
200g hladkej múky (možno nahradiť špaldovou alebo mandľovou..tej však dajte viac trošku)
100g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 žĺtka
Na jablkovú plnku:
2 kg kyslastých jabĺk (evelina, pink lady, alebo flakate červeno-žlté jabĺčka)
100g krystaloveho cukru
20g masla
Šťavu z 1 velkého citróna
1dcl vody
1 balíček zlatý klas
1PL mletej škorice
Na sneh:
4 bielka z vajec veľkosti M
150g práškového cukru
Postup:
Ingrediencie na cesto zmiešajte dokopy a vypracujte kompaktné cesto. Nepracujte s nim pridlho, aby sa maslo neroztopilo uplne a múka nezačala sať tuk z masla.
Zabalte ho do folie a nechajte min. 4 hodiny v chladničke. Najlepšie však cez noc.
Na plnku si pripravte hrniec s hrubým dnom.
Očistite jabĺčka, zbavte ich jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky.
Do hrnca nasypte kryšt.cukor a pomaly zahrievajte aby sa z neho spravil karamel.
Do karamelu pridajte maslo a za staleho miešania ho nechajte roztopiť. Pridajte nakrájané jabĺčka, škoricu, premiešajte, pridajte citr.štavu, nakryte pokrievkou a duste do skoromäkka.
V zvlast nádobe zmiešajte zlatý klas s vodou a za stáleho miešania nalejte do jabĺk. Nechajte 1 minutu povariť. Vznikne vam husta jablková plnka. Ak by bola ako betón, prilejte vodu.
Nechajte vychladnúť za občasného miešania.
Cesto vyberte z chladničky, nechajte pár minut "povoliť" a rozvalkajte ho na pomúčenej doske do cca veľkosti formy. Pomocou ráfiku formy vykrojte kruh.
Formu dobre vytrite maslom a preložte kruh cesta na spodok formy. Poprepichujte vidličkou a vráťte späť do chladnicky dokym sa vám vyhreje rúra na 180°.
Vyberte a pečte do "ružova" cca 10min.
Po dopečení vyberte a nechajte vychladnúť. Stiahnite teplotu rúry na 160°.
Na vychladnuté cesto rovnomerne naneste vychladnuté jabĺčka a zarovnajte špachtlou alebo spodkom lyžice.
Bielka izbovej teploty prešlahajte dokým začnú peniť a pridajte cukor. Šlahajte tak dlho, pokým sa nezačnú tvoriť pevné špičky lesklého snehu.
Pomocou špachtle vyklopte sneh na plnku a vytvorte špičky pomocou lyžice.
Pečte v predohriadej rúre na 160° v strednej časti rúry 1 hodinu. Nechajte vychladnúť vo vypnutej pootvorenej rúre. Vychladnuté umiestnite minimálne na 2h do chladničky.
Krájajte jemne a veľmi ostrým nožom.
Dobrú chuť ;)
Komentáre
Zverejnenie komentára