Burgundské hovädzie / Boeuf bourguignon





"I enjoy cooking with wine, sometimes I even put it in the food I´m cooking.“ - Julia Child




             Burgundské hovädzie, pôvodným menom Boeuf bourguignon - francúzska klasika oblasti Burgundy. Existuje mnoho variácií tohto pomaly vareného na jazyku sa rozplývajúceho chuťového neba. 
Svetlo sveta síce recept uzrel už koncom 19 storočia, ale preslávila ho až Julia Child.
V jej recepte sa nenachádza petržlen, je tam oveľa viac slaniny, šalotky a hríbov, ktoré som ja nepoužila. Rozdielnosť je aj v postupe prípravy. Niekto preferuje pečenie, niekto dusenie..respektive braising. Spravte tak ako vám je pohodlnejšie. 
            Koniec koncov, je to na vás, čo vám príde pod ruku a prihodíte do hrnca, alebo naopak vynecháte. Jedinou podmienkou tohto jedla je vlastne mäso, víno a cibuľa. Zvyšok nie je až tak dôležitý :)


Budete potrebovať:

1 kg hovädzieho zadného (stehno..prípadne plece)
50g slaninky
3 mrkvy
2 malé petržleny
1 veľkú cibuľu
3 šalotky
500 ml mladého červeného vína ..alebo aj viac :) (najlepšie Burgundské, ale pokial nemáte, tak akékoľvek iné mladé svieže červené víno: Beaujolais, Chianti..)
300 ml hovädzieho vývaru (+/-)
20g masla
1 väčší strúčik cesnaku
3 PL paradajkového pretlaku / 1 malú konzervu
Bylinky a koreniny pridajte podľa chuti, lebo záleží na druhu pretlaku, aký máte vývar...:
Čerstvý tymián
Čerstvý rozmarín
Čierne korenie
Nové korenie
Bobkový list
Soľ


Postup:
        V silnostennom hrci (odporúčam prípravu v liatinovom, medenom, prípadne keramickom hrnci) nechajte pozvolna "vytopiť" na kocky nakrájanú slaninku. Stlmte oheň, vyberte slaninu, tuk nechajte. Pridajte maslo a nechajte mierne skaramelizovať. Pridajte nakrájanú cibuľu, šalotku (nemusí byť úplne na jemno). Orestujte do zlata, pridajte očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na o trochu menšie kusy ako budete krájať mäso. Orestujte a vyberte. (Pokial ste zvolili variant s hríbmi, platí rovnaký postup v tomto kroku.)

Pridajte nakrájané umyté a osušené mäso. Nechajte zatiahnuť z každej strany. Prilejte 1/2 množstvo vína a nechajte zredukovať na polovicu. 
Podlejte 1/2 množstva vývaru, pridajte koreniny, roztlačený cesnak, bylinky, vhoďte naspäť orestovanú mrkvu a petržlen.. EŠTE NESOĽTE! Nechajte zovrieť, stíšte teplotu na minimum a zabudnite na to kludne na 2 hodiny. Pokial preferujete pečenie, v tomto štádiu to presuňte do predohriatej rúry na 160°.
      Po 2 hodinách je mäso tak v polovici svojej mäkkosti, čiže zmes premiešajte, zvýšte teplotu a priveďte k varu. Prilejte zvyšné víno, nechajte minútu "vybublať", prilejte zvyšok vývaru, pretlak, slaninu, premiešajte, ochutnajte a až potom  osoľte. (V prípade použitia hríbov, prihoďte ich v tomto kroku). Znížte teplotu na minimum a nechajte zakryté jemne pobublávať ďalšie 2 hodiny. (V prípade pečenia, vyberte po 2 hodinách, pokračujte na sporáku pridaním tekutín a soli a vráťte späť do rúry)
      Čas je orientačný. Závisí od kvality a veku mäsa, druhu hrnca, zdroja tepla... 
Jedlo je hotové, pokial sa mäso rozpadáva pod jemným tlakom hrany vidličky.

Podávajte s domácou knedľou, čerstvým chlebom alebo čímkoľvek sa vám k tomuto úžasnému jedlu hodí.





                             Dobrú chuť :)

Komentáre

Obľúbené príspevky