Slávky na bielom víne s cestovinami linguine


Krásne jedlo s harmonickou chuťou...mora. Ideálne sa hodí na chvíle, ktoré si chcete vychutnať. Zapamätať. Keď neviete na čo máte chuť, alebo naopak presne to viete. 
Takto pripravené slávky (ale bez cestovín) som prvýkrát jedla v prímorskej reštaurácii na pobreží jedného chorvátskeho ostrova. Ich vôňa a chuť mi evokuje teplo, lásku, západ slnka (ne zo zbytočne romantického ale pocitového pohladu naň), smiech, dobrých ludí a božskú kombináciu chutí. 

Budete potrebovať:
(na 2 porcie)

200g cestovín linguine
Slávky chladené - množstvo podla chuti
2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
4dcl suchého bieleho vína
4strúčiky cesnaku
Dosť vela soli
2 menšie šalotky
1PL hladkej múky
1PL olivového oleja
100g masla
1citrón


Postup:

Uvarte slávky v dobre osolenej vode. Asi 5-7minút. Kým sa úplne otvoria. Nevarte ich pridlho, pretože miesto krásnej vláčnosti budete mať v ústach žuvačku. Sceďte ich, ale vývar archivujte.
V hrnci s krubším dnom alebo na panvici roztopte maslo, pridajte na drobno nakrájanú šalotku. Keď skaramelizuje, pridajte roztlačený cesnak, premiešajte, poprášte múkou a zalejte vínom. Pomocou metličky rozmiešajte prípadné hrudky. Nechajte pár minút bublať, osolte podla chuti, vytlačte štavu z polky citróna, vlejte cca 2dcl vývaru v ktorom ste varili mušle a nechajte tekutinu pár minút redukovať. Omáčku odstavte z ohňa, vhoďte do nej hrsť nasekanej petržlenovej vňate, pridajte vo vode uvarené cestoviny pokvapkané ol.olejom. Linguine spolu s omáčkou jemne ale dôkladne premiešajte, pridajte ešte pár kvapiek vína..preistotu... Premiestnite cestoviny do tanierov, poukladajte na ne mušle, posypte zvyškom petržlenovej vňate, pokvaplajte olivovým olejom a dozdobte plátkom citróna. 

Skvelé jedlo!

Ako alternatívu, ktorú, úprimne povedané milijem viac než túto variantu s cestovinami, sú rovnako pripravené mušle spoli s omáčkou, no podávané s čerstvým bielym chlebíkom a domácim cesnakovým olivovým olejom.
 No a časkokrát jem vlastne len mušle, naberám si do práznych polovíc omáčku a ako prílohu uprednostňujem pohár vína.. 






Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky