Kapustnica

    NAJSILNEJŠÍ KULINÁRSKY ZÁŽITOK                                         VIANOCE

Netrúfnem si zovšeobecniť že to platí u všetkých, čo varia, ale pre mňa sú Vianoce najemočnejšími dňami varenia. Príde mi úžasné vedieť spraviť človeku ktorého milujem, napríklad kapustnicu. Ktorá je v každej rodine iná. Líši sa takmer všetkým, počnúc ingredienciami, končiac pri tom, že v niektorých rodinách sa miesto nej robí šošovicová, alebo rybia polievka. Navariť ju podľa seba a takú, po ktorej, aj keby v ich rodine po stáročia jedli diametrálne rozdielnu, nepovie ani pol slova. Len si s blaženým, taktrochuprekvapeným pohladom  vypýta duplu. Presne tento okamih a pocit, ktorý vo vás zanechá je natolko krásny, že aj keby neprišiel Ježiško, aj keby vám kapor nedovolil skoro 2 dni vliesť do vane, aj keby ste nemali stromček a byt by vám nesvietil ako rumunské kolotoče v deväťdesiatych rokoch. Aj tak by ste mali Vianoce. A hlavné je, že on tiež. Vďaka vám...v ústach, v očiach, v srdci...v pamäti. 
Presne to je ona. Tá emócia o ktorej píšem. Chuť je totiž ako vôňa...možno aj o trošku viac. Rovnako ako vie závan vône prehrať v hlave film spomienok, vyhrabať fotky miest, na ktoré ste už možno aj zabudli, ludí na ktorých by ste chceli zabudnúť (alebo práve naopak), vecí, ktoré sa vám s ňou spájajú... Chuť to dokáže tiež.

Možno tento recept na moju kapustnicu pomôže aj vám spraviť si Vianoce, hoci aj v marci alebo spraviť Vianoce niekomu na kom vám záleží.

KAPUSTNICA

Budete potrebovať:

2kg kyslej kapusty (odporúčam ozajstnú Stupavskú z trhu! Od babičiek!
1PL bravčovej masti
4-6 nožičiek poctivej klobásy (ak nezoženiete domácu, tak skvele poslúži maďarská Csabai-ka alebo, tentorok som uplne podlahla klobase z mangalice. Fantastická, akurát pikantná... Ach!)
1 velká cibula
500g hoväzieho mäsa (krku)
500g údenej krkovičky (na vyvarenie)
2-3 kopcovité PL mletej červenej papriky
2ČL razce
1/2 - 1 zarovnaná ČL čierneho korenia
5bobkových listov
Sol podla chuti
2 celé zemiaky (nekrájať!)
80g sušených hríbov
1L hovädzieho vývaru
Štipka nového korenia rozdrveného v mažiari
1 celý malý klinček
150g sušených sliviek
Kyslú smotanu na podávanie

Postup:

Do velkého hrnca dajte masť, po rozpustení nasyote najemno nakrájanú cibulku, klobásky na kolieska a keď pustia šťavu, prihoďte na kocky nakrájané hovädzie a za stáleho miešania nechajte mäso zatiahnuť. Zaprášte paprikou a všetkým ostatným korením uvedeným v zozname, okrem soli. Zalejte vývarom, pridajte vopred namočené hríby a slivky a nechajte pobublávať na malom ohni. Keď je mäso polomäkké pridajte kapustu. Pokial nieje príliš kyslá tak aj spolu s kapustovou šťavou, prilejte vodu, údené mäsko celé ponorte do hrnca, pridajte celý ošúpaný zemiak a opäť nechajte pomaly bublať. Keď je údené uvarené, vyberte ho. Kusok môžte aj nakrájať do kapustnice, ale k šalátu bde jak lusk ;) Teraz ochutnajte kapustnicu a osolte ju podla potreby. A hlavne! ju nechajte odstáť do druhého dňa.




Dobrú chuť ;)

Komentáre

Obľúbené príspevky