Škoricový cheesecake s krémovým karamelom




Osudový ho nazvem. Napiekla som asi 321 cheesecake-ových variácií, Ale kombinácia voňavej škorice v plnke, tepla rumu, sladkosť a konzistencia krémového karamelu je v aktuálnom jesennom období niečo ako zababušenie sa do teplej deky na gauči pred krbom keď je za oknom sychravo. Alebo ako noc, sviečky a jazz.


Budete potrebovať (na formu s priemerom 26cm):

Na "korpus":

200g maslových sušienok
100g masla
150g cukru
1dcl vody alebo trošku menej

Na plnku:

500g krémového syra
500g hladkého mäkkého tvarohu
500g kyslej 18% smotany
100-200g (podla chuti) krupicového cukru
2 kopcové PL Solamylu
1 kopcovú PL mletej škorice
2 vajíčka
2 balíčky vanilkového cukru
0,5 dcl Tuzemského rumu
Kôru a šťavu z 1 väčšieho citrónu
Štipku soli

Na polevu:

250g krupicového cukru
500ml sladkej smotany
50g masla
1 dcl
Štipku soli


Postup:

Predohrejte si rúru na 150° a na najspodnejší rošt umiestnite plech s vodou.
Podrvte sušienky v napríklad sklenenej miske.
Na suchú panvicu vysypte cukor a pomaly ohrievajte. Keď sa začne topiť, prilejte vodu a pohybom zápästia ju dostaňte na všetok cukor. Pridajte teplotu a počkajte kým začne priesvitná sirupová tekutina meniť farbu na karamelovú. Ak je karamelová a vez hrudiek, pridajte maslo a metličkou miešajte do hladkej konzistencie podobnej hustému pudingu. Odstavte a vlejte na rozdrvené sušienky. Chvílu počkajte, pretože karamel je straaašne horúci. Potom to celé dobre pomágajte a prilejte trocha teplej vody, aby sa vám lepšie pracovalo so sušienkovokaramelovým "cestom".
Následne utlapkajte  túto zmes rovnomerne na spodok formy.

Ručným mixérom vyšlahajte krémový syr, tvaroh, smotanu, vanilkový aj krupicový cukor, sol, citrónovú šťavu, kôru, škoricu a rum. Keď je zmes hladká a bez hrudiek, všlahajte vajíčka a nakoniec Solamyl. Poriadne!
Vymastite boky formy, vylejte plnku na korpus a dajte do rúry na stredný rošt na 150°-160°cca 80minút. Neotvárajte počas pečenia rúru a nepečte na vyššom stupni.
Upečený cheesecake by mal byť rovnomerný a mierne traslavý len v strede. Na krajoch nie. Nožom opatrne oddelte koláč od formy, aby vám počas chladnutia nepraskol kvôli tomu, že sa kraje nalepia o formu.
Nechajte ho vychladnúť v o vypnutej rúre aspoň hodinku. Najlepšie cez noc.

Na polevu vychladnutého koláča roztopte cukor na suchej panvici, prilejte trochu vody, počkajte kým sa zmení priesvitná sirupová tekutina na karamelovú, prilejte smotanu a štipku soli. Za stáleho miešenia zhomogenizujte krémový karamel a na nakoniec vmiešajte maslo. Poleva by mala mať jemnú karamelovú farbu a hustotu redšieho pudingu..resp. sa dá prirovnať aj k omáčke :)
Nalejte ju na koláč a nechajte aspoň hodinku-dve chlahnúť.







Dobrú chuť a príjemný zážitok ;)





1

Komentáre

Obľúbené príspevky