Cheesecake - jablkový



Až mi je hlúpo z toho, ako dlho som si nevedela nájsť čas prihodiť sem nejaký nový príspevok. 
Tak som sa teda dnes hecla a dúfam, že vďaka prezradeniu mojho tromfu, podobe najúžasnejšieho cheesecaku, mi prepáčite to doterajšie flákanie :) 


Budete potrebovať ( pre formu 26cm):

Na korpus:

200g maslových sušienok (najlepšie majú v Lidli, v modro-bielom obale)
100g masla


Na plnku:

450g Cream cheese (je jedno či Philadelphia, Ricotta, Lučina..alebo akúkolvek inú alternatívu)
300g mäkkého tvarohu
300g kyslej smotany
1 vanilkový lusk (alebo vanilkový cukor ak chcete)
100-150g krupicového cukru (kludne aj menej alebo viac, záleží od vašej chuti)
1 velký citrón 
1 zarovnanú PL Solamylu (alebo hladkej múky..)
1 vajko

Na jablkovú želatínu:

400ml 100% jablkového džúsu
1 a 1/4 balíčka čírej želatiny v prášku
1PL krupicového cukru


Postup:

Sušienky podrvte alebo pomelte a zmiešajte so zmäknutým maslom, z ktorého si trošku odoberte a vymažte ňou boky formy na pečenie. Vzniknutú hmotu, podobajúcu sa na mokrý piesok rovnomerne utlapkajte na dno formy.

Ručným mixérom alebo metličkou zmiešajte cream cheese, tvaroh a smotanu. prešlahajte. Pridajte semiačka z vanilkového lusku, nastrúhanú kôru z celého citróna (dávajte pozor, aby ste použili len žltú časť) a vyžmýchajte z neho aj všetku šťavu. Znova premiešajte. Nakoniec vmiešajte cukor, vajce a solamyl/múku a prešlahajte. 
Zmes bez hrudiek vylejte na utlapkaný korpus vo forme.
Predohrejte rúru na 150° a na najspodnejší rošt umiestnite plech s vodou. Vložte formu do vyhriatej rúry a pečte pri nezmenenej teplote cca 60 - 75minut.. resp. do stavu, keď sú okraje relativne pevné, stred sa ešte trošičku trasie, ale je v rovnakej výške ako okraje. 
Povrch by vám nemal pri pečení zhnednúť a mal by byť všade rovnako vysoký.

Po dopečení ho nechajte chladnuť v pootvorenej rúre. Keď je už pevný a vlažný, dajte ho do chladničky, dokým si pripravíte želatínu. 

Do hrnca vysypte práškovú želatinu, zmiešajte ju s cukrom a vlejte džús.
Za občasného miešania priveďte tekutinu k varu na miernom plameni, nechajte pár minút bublať, aby sa zároveň aj trošku zredukovala. potom odstavte a ešte teplú, no nie vrelú opatrne a postupne nalejte na cheesecake. 

Vydržte ho nechať sa schladiť 2h v chladničke a môžte podávať.



Dobrú chuť ;) 




Komentáre

Obľúbené príspevky