Crème brûlée (s vaječným koňakom)

Ďalší z "otrepaných" receptov, ktorých je plný internet...
Tak som ich všetky z časti vstrebala a vytvorila si svoj. Nečakane :)
A pridala trošku alkoholu...nech neni nuda.

Budete potrebovať:

(Na  cca 4 porcie)

500ml sladkej smotany (odporúčam Kunín 31%)
100ml vaječného koňaku
100g krupicového cukru
1 vanilkový struk
4 žĺtka
(Ovocie na decor)

Opalovaciu pištol..alebo dobrý triskový zapalovač :)

Postup:

Nalejte smotanu a vaječný koňak do hrnca, vyškrabte z vanilkového struku semienka a vhoďte ich spolu so "šupkou" do smotany. Pridajte 80g cukru (20g si necháte na posypanie). Pomaly na malom plameni priveďte zmes do varu. Minutku nechajte bublať a odstavte.

Premiešajte žĺtka v mise (netreba šlahať, len rozbiť vlákna) a pomaly, najlepšie z výšky a tenkým "prameňom" prilievajte, za stáleho miešania metličkou, smotanovu zmes do žĺtkov.
Pozor, ak sa pri tomto úkone uponáhlate, spravíte si sladkú praženicu..takže treba trochu nehy v tomto momente..

Keď je zmes hladká a kompaktná, ponalievajte ju buď do pečiacich foriem na Creme Brulee alebo ako ja, do zaváracieho skla.

Predhrejte rúru na 150°, uložte nádobky do hlbšieho plechu a nalejte doň vodu tak, aby siahala do 3/4 nádobiek. Pozor, aby sa vám ale voda nedostala do nich.

Pečte na uvedenej teplote cca 40minút (alebo dokým krém zhustne)

Po vybratí z rúry, nechajte vychladnuť a stuhnúť pri izbovej teplote.
Vrch posypte zvyškom cukru, opálte ho pištolou (alebo spomínaným zapalovačom) na karamel, dozdobte ovocím (alebo aj nie) a dajte na hodinku-dve  do chladu.



Komentáre

Obľúbené príspevky