Citrónový tart (Lemon tart)


Chcela som tento koláč spraviť podla tradičného francúzskeho receptu..potom som ale na nete narazila na anglickú verziu, ktorá bola úplne íná. No s ňou som tiež nebola úplne stotožnená. Tak som spravila fúziu tých dvoch a pridala kúsok seba (ne doslova!) :)


Budete potrebovať:

Cesto:

Hladkú múku cca 2 hrnčeky (podla toho aký priemer má tartová forma)
1 žĺtko
2PL vody
1/2 zmäknutého/roztopeného masla
1PL krupicového cukru

Jednoduhšia verzia:) : 250g múky, 100g masla, 1PL vody


Plnka:

3 žĺtka
4 bielka
1/3hrnčeka roztopeného masla
1 hrnček mandarínkovej šťavy (normálne vyžmýchanej)
Šťava z 1/2 citróna
Kôra z mandarínky
Kôra z citróna
3PL práškového cukru
4PL krupicového cukru
1 sáčok vanilkového pudingu
1 vanilkový cukor
1 ČL mletého sušeného zázvoru
štipka soli


Postup:

Zmiešajte dokopy všetky ingrediencie na cesto a nechajte ho 20min v chladničke, kým si pripravíte plnku.

Vyšlahajte žĺtka s 3PL krup.cukru  a vanilkovým cukrom do penista. Pridajte maslo, prešlahajte, pridajte obe šťavy, nastúhané kôry, pudingový prášok, 1PL práš.cuk., zázvor a opäť prešlahajte.
Vyšlahajte bielka izbovej teploty so štipkou soli a krupicovým cukrom do pevného snehu.
Sneh jemne vmiešajte do tekutej zmesi tak, aby bola hladká (bez hrudiek).

Vyberte cesto z chladničky a vyvalkajte na pomúčenej doske. Cesto je krehké, čiže ho radšej do formy preneste tak, že ho jemne narolujete na valček a vyrolujete do formy.
Jemne utlapkajte dno aj okraje a poprepichujte vidličkou.
Dajte piecť do predohriatej rúry na 180° cca 15min...dokým "schrumkavie". Nechajte vychladnúť.

Do predpečeného "korpusu" nalejte plnku a pečte na 170° cca 20-30min. Na vrchu sa vytvorí chrumkavá krusta a keď zapichnete "špáratko" do stredu koláča, vytiahnete ho relatívne čisté.
Po upečení poprášte práškovým cukrom.

!Nekrájajte horúci, ale nechajte trošku vychladnúť, aby stuhol! 


Dobrú chuť ;)






Komentáre

Obľúbené príspevky